Views

 

mail(at)danieldiamant.com

 

 

 

 

 

 

 

One man's trash
Konstfrämjandet Värmland, Karlstad
18/2-4/3 2023

 

I mitt konstnärskap rör jag mig i gränsen mellan stad och landsbygd.
Jag gillar områden av natur som människan byggt bort, som blivit över eller sparats som en grön kil. Jag utgår nästan uteslutande ifrån material som jag hittar där, packmaterial, flaskor, tidningar etc. 

De senaste åren har jag arbetat med återvunnen plast. 

Det började med att jag och min familj flyttade ut på landet. Vi blir året-runt-cyklister, börjar odla vår egen mat, vi komposterar allt. Till slut finns bara behållaren med plast kvar under diskbänken. Jag blir intresserad av hur jag kan använda plasten i min konstnärliga praktik. 

Jag finner dels att skräp-ön i stilla havet nu är tre gånger större än Frankrike.
Men också att det finns ett snabbt växande community av människor som bestämt sig för att synliggöra detta och sprida kunskap om hur man på egen hand kan återvinna plast till ett byggmaterial, en möbel, smycken osv. Via detta community får jag reda på hur jag själv kan samla in och sorterar plast, vilka maskiner och verktyg jag behöver, samt hur jag kan gå till väga för att förädla materialet. 

Efter en tids experimenterande upptäcker jag att om jag värmer upp blöjförpackningarna, bubbelplasten, och jordsäckarna kan jag snurra ihop dem, pressa dem till plattor och få ett resultat som påminner om marmor. Effekten gör plastplattorna till kontinenter, länder, satellitbilder över berg och hav. 

 

videodokumentation

intervjufilm

 

konstförening

gbg

muggar